zaterdag 10 september 2016

Introductie op de Podklas

Welkom bij de Podklas!
Aan de hand van een aantal afleveringen die ik via deze klas beschikbaar zal maken wil ik je stap voor stap laten zien wat de mogelijkheden zijn van Blogger om podcasts te presenteren.
Daarbij roepen we de hulp in van Feedburner om er een mooie feed van te maken die ook geschikt is voor iTunes. Op die manier kunnen Apple gebruikers zich via hun favoriete platform op je podcasts abonneren. Natuurlijk heb je iTunes niet nodig om naar podcasts te luisteren. Dat kan ook prima online en eventueel via je RSS lezer, want Feedburner zorgt uiteraard voor een mooie RSS feed.

Hosten audiobestanden
Het hosten van de audiobestanden moet wel elders gebeuren, maar dat kan op meerdere plekken, zoals bij Dropbox of op een eigen webserver. Eerder kon dat ook bij Google Drive, maar helaas werkt dat niet meer. Je kunt nog altijd audiobestanden uploaden, maar ze zijn niet meer goed te embedden als podcast. Ik zal voor deze podcasts gebruik maken van eigen webruimte. Wil je weten hoe je ook Dropbox kunt gebruiken? Laat het me weten door te reageren en ik maak er een aparte podcast van!

Blogger
Om optimaal gebruik te maken van Blogger voor een podcast is het belangrijk om bij het configureren van je weblog op een paar dingen te letten. Door de optie "Bijgevoegde links" te gebruiken zorg je ervoor dat podcast bestanden afspeelbaar worden in je RSS feed. Dit ga ik uitleggen via een aparte pod- en/of screencast.

Vragen en reageren
Dit is natuurlijk weer een hobby project van me, dus verwacht geen regelmatige afleveringen want daar heb ik gewoon de tijd niet voor. Heb je echter een specifieke en aan dit onderwerp gerelateerde vraag of zijn de dingen die ik uitleg niet helemaal helder, reageer dan en ik beloof te antwoorden! Wanneer dat zin heeft doe ik dat dan natuurlijk via een podcast...

Tenslotte
Dit worden podcasts zonder toeters en bellen, dus verwacht geen intro's en outro's. In principe ga ik ook niet monteren en knippen, want juist dat kost zoveel tijd. Waar het me om gaat is dat je leert hoe je podcasts beschikbaar kunt stellen, anders dan bijvoorbeeld via Soundcloud, Audioboom of Spreaker. Stuk voor stuk mooie tools natuurlijk, maar ze hebben allemaal wel hun eigen verdienmodel.

Beluister online:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.