woensdag 21 september 2016

Een eigen domein voor je podcast

Mooie naam en makkelijk te vinden: "de podklas.nl" maar je doet dit toch via Blogger, hoe werkt dat dan?

Klopt helemaal, maar Blogger geeft je heel mooi de mogelijkheid om een eigen domein door te koppelen naar je weblog. Daarbij maakt het niet uit waar je dat domein geregistreerd hebt. Wel moet de "registrar" van jouw domein je de mogelijkheid bieden om de DNS instellingen aan te passen.

Bij dit domein is dat TransIP, wellicht bekend van STACK dat je gratis maar liefst 1000GB gratis online opslag biedt. Ik was nieuwsgierig naar de mogelijkheden bij TransIP en ze hadden net een actie, waardoor het registreren van een domein (voor het 1e jaar) wel heel voordelig was.

Ook TransIP biedt je dus de mogelijkheid om zelf de DNS instellingen aan te passen zodat je geregistreerde domein wordt doorgeleid naar Blogger. Ik had daar wel wat hulp van hun helpdesk voor nodig, maar die reageerde snel en adequaat. Je krijgt van Blogger een extra verificatiecode die je bij je registrar moet invullen bij de DNS instellingen en dan werkt het in de meeste gevallen binnen een paar uur.

En zo zie je bij het bezoeken van podklas.nl dus deze url, terwijl het eigenlijk gewoon een Blogger weblog is en dat geldt ook voor de afzonderlijke berichten! Een en ander wordt niet weergegeven in een iFrame. Dat laatste is belangrijk wanneer bezoekers willen linken naar een individueel bericht of pagina. Bij gebruik van een iFrame kom je altijd op het domein uit.
Je vindt de mogelijkheid om een eigen domein in te stellen bij Blogger onder: Instellingen - Publiceren.

Al met al ben ik heel blij met deze feature van Blogger. Een gratis weblog bij WordPress biedt deze mogelijkheid namelijk niet. Dan moet je of WordPress betalen of WordPress op een eigen domein draaien én onderhouden. Dat laatste weerhoudt mij ervan om WordPress veel te gebruiken.

Aan de andere kant leent ook WordPress zich prima voor het hosten van een podcast platform. Daarover wellicht in een volgend bericht!

Heb jij een vraag?
Wil jij ook beginnen met podcasten, maar heb je niet genoeg aan de uitleg die ik tot nu toe hierover in de Podklas gegeven heb? Laat het me weten en ik bereid een nieuwe les voor waarin ik jouw vraag behandel en er een antwoord op probeer te geven!

Beluister online:


Abonneer je op deze podklas:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.